Βοηθοί Αγοράς

Τι περιλαμβάνει ένα Dj set;

   Σε αυτό το άρθρο αναλύουμε το βασικό εξοπλισμό που απαιτείται για να στηθεί ένα ολοκληρωμένο Dj set. Η αναφορά γίνεται περιληπτικά καθώς θα ακολουθήσουν περισσότερα άρθρα όπου θα αναλύεται ξεχωριστά το κάθε κομμάτι του προαναφερθέντος εξοπλισμού. Κατά αρχάς, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η έννοια του Dj είναι παρεξηγημένη. Dj δεν είναι απλά ένας άνθρωπος ο οποίος επιλέγει κομμάτια από μια λίστα. Dj είναι ο επαγγελματίας ο οποίος θα συνθέσει μουσική, θα κριθεί για αυτή ενώ την παρουσιάζει σε κοινό, σε ένα live performance, όπου θα remixάρει live και πολλές φορές θα σταθεί στο πλευρό μουσικών για να ενώσουν τις δημιουργίες τους. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η πρώτη ερμηνεία της λέξης Dj από τη δεύτερη απέχει χιλιόμετρα σε σημασία αλλά και στην πράξη. Στην πρώτη περίπτωση, ο Dj δε θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από ένα PC ή Tablet (πλέον), που θα το χρησιμοποιήσει ως πηγή ήχου για να φτάσει στον ενισχυτή που τροφοδοτεί τα ηχεία. Στη δεύτερη περίπτωση, ο Dj θα χρειαστεί μια σειρά από μηχανήματα που θα δούμε παρακάτω και θα παρουσιαστούν επιγραμματικά οι λειτουργίες τους.

 

 

A vintage Dj set

   Ένα παραδοσιακό Dj set αποτελούνταν από ένα Dj Μίκτη (Dj Mixer), τις πηγές ήχου που ανάλογα την εποχή συναντάμε από Πικάπ (Turntable) και CD Players ως PC/ Tablet/ Κινητό σήμερα και ένα ακουστικό ειδικό για αυτή τη χρήση. Αυτά είναι τα πολύ βασικά μέρη χωρίς να ασχοληθούμε με το Pro Audio κομμάτι του θέματος που αφορά τον τελικό ενισχυτή που θα τροφοδοτήσει τα ηχεία του χώρου ή τον μίκτη που θα χρειαστεί να παρέμβει κλπ. Σήμερα, οι DJs που λειτουργούν κατά αυτόν τον τρόπο το setup τους θεωρούνται ως πιο vintage τύποι Djs.

 

 

Djing after millenium

 

   Προχωρόντας η τεχνολογία, και αφού τρόποι αναπαραγωγής μουσικής όπως το CD θεωρήθηκαν παρωχημένοι και αντικαταστάθηκαν από άλλους (π.χ. MP3), με τις αντίστοιχες εκπτώσεις στην ποιότητα βέβαια,  μας έδωσε τη δυνατότητα να αντικαταστήσουμε τα ογκώδη DJ sets με compact controllers (ενιαία δομή δηλαδή) όπου αποτελούνται στην πλειοψηφία τους από 2 decks και 1 mixer. Αυτά είναι τα λεγόμενα DJ Controllers και είναι πολύ διαδεδομένα στις μέρες μας. Λειτουργούν αφού συνδεθούν στο PC και "κουμπώσουν" πάνω στο κατάλληλο πρόγραμμα (Software), που έχει εγκατασταθεί στο PC, και μέσα από αυτό γίνεται η όλη διαδικασία της μίξης του κομματιού. Θέλετε να μάθετε ποια είναι τα βασικά προγράμματα για Dj-ing; Διαβάστε ότι χρειάζεται να ξέρετε στο αντίστοιχο άρθρο μας! Διαθέτουν ενσωματωμένη κάρτα ήχου (και αν όχι πρέπει να αγοραστεί επιπλέον) και αφού γίνει η προαναφερθείσα σύνδεση στο PC, αντικαθιστά τη χρήση της ενσωματωμένης κάρτας που διαθέτει κατασκευαστικά ο υπολογιστής. Περισσότερα για τα Dj Controllers στο άρθρο: Dj Controllers: Τόσο εύκολο όσο φαίνεται;

 

 

Dj headphones

 

   Ένα τρομερά σημαντικό κομμάτι του εξοπλισμού για έναν Dj, που θέλει να παίξει μπροστά σε κόσμο, είναι τα ακουστικά. Τα ακουστικά οφείλουν να είναι ελαφριά, γιατί θα φορεθούν πολλές ώρες και να έχουν διάφορες λειτουργικές ευκολίες, όπως να "σπάνε", για να μπορεί ο Dj να μιξάρει πιο εύκολα. Επίσης, οφείλουν να απομονώνουν σωστά τον ήχο, γιατί μην ξεχνάμε ότι σε ένα live performance κι ενώ οι εντάσεις είναι πολύ υψηλές, είναι αυτά που θα μας βοηθήσουν να μιξάρουμε τη μουσική μας και βάσει αυτών θα παρουσιάσουμε στο κοινό το τελικό αποτέλεσμα.

 

 

Λοιπός εξοπλισμός

 

   Αξίζει εδώ να αναφέρουμε κάποια επιπλέον μηχανήματα, που πιθανώς να χρειαστεί να διαθέτουμε, για την αναπαραγωγή μουσικής ή τη δημιουργία της. Όσον αφορά την αναπαραγωγή, θα χρειαστεί για να έρθει ο ήχος στα αυτιά μας, να διαθέτουμε ένα σύστημα ηχείων με κάποιον ενισχυτή εκτός αν διαθέτουμε αυτοενισχυόμενα ηχεία. Ενώ για τη δημιουργία μουσικής, και χωρίς να ασχοληθούμε με το ηχοληπτικό/ studiακό κομμάτι (studio monitors και προγράμματα ηχογράφησης), είναι ιδαίτερα χρήσιμα και αποδοτικά τα Midi Keyboards και τα Groove Boxes!

 

.

 

Κατηγορίες Προϊόντων