Βοηθοί Αγοράς

Ποια είναι τα βασικότερα DJ software;

 

   Σε προηγούμενα άρθρα μας, όπως στο Τι περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο Dj set; και ειδικά στο Dj controllers: Τόσο εύκολο όσο φαίνεται; έχει αναφερθεί αρκετές φορές ο όρος software, χωρίς να μπούμε σε ιδιαίτερες λεπτομέρειες. Στο σημερινό άρθρο, λοιπόν, παρουσιάζονται οι 3 βασικότερες πλατφόρμες software στο χώρο του Dj-ing. Αυτές αποτελούν και την πλειοψηφία των επιλογών ανάμεσα στους Djs και συνήθως συνδυάζονται με το hardware, δηλαδή το controller, που επιλέγουν. Πάμε να τις δούμε αναλυτικά.

 

 

Traktor:

 

   Η Native Instruments, αν και συγκριτικά νεότερη στο χώρο σε σχέση με τις άλλες κορυφαίες εταιρίες του χώρου, ήταν ανάμεσα στις πρώτες εταιρίες που επικεντρώθηκαν στη σωστή επικοινωνία hardware και software. Μέσω της σφιχτής ένωσης πανίσχυρου software και ακόμα πιο ικανών controllers, το Traktor Pro και το Traktor Scratch Pro (προσοχή: αυτός ο σύνδεσμος οδηγεί έξω από το website μας) είναι ανάμεσα στα πιο σημαντικά performance και production Dj softwares, και αυτό ήταν που την έκανε να ξεχωρίσει στο χώρο και για πολλούς να ξεπεράσει εταιρίες με μακρά ιστορία, όπως η Pioneer.

   H Native Instruments κατασκευάζει διάφορα software βασισμένα στο Traktor, που το καθένα στοχεύει σε διαφορετικό budget και διαφορετικές ικανότητες χειριστή, ώστε να καλύπτει όλες τις ανάγκες. Ορισμένα περιλαμβάνουν και δυνατότητα αναπαραγωγής video. Κάποιες προχωρημένες εκδόσεις αποτελούν ορισμένα από τα πιο ικανά software που υπάρχουν στην αγορά με τεράστιο εύρος δυνατοτήτων, που όμως προϋποθέτει μεγαλύτερο χρόνο εκμάθησης. Το Traktor επίσης έχει ένα από τα ισχυρότερα MIDI της αγοράς.

   Ένα ακόμη από τα πολύ δυνατά σημεία του Traktor είναι το Remix Deck. Πρόκειται για ένα περιβάλλον που επιτρέπει τον χειρισμό ξεχωριστών μερών της μουσικής όπως κόψιμο και "τράβηγμα" μελωδιών και beats, παρέχοντας μεγάλη ευελιξία στο playback. Όσοι χρησιμοποιούν το Ableton Loops θα βρουν το συγκεκριμένο περιβάλλον αρκετά γνώριμο. Το Traktor, επίσης, προσφέρει ένα πολύ παραμετροποιήσιμο interface που μπορεί πολύ εύκολα να προσαρμοστεί στον τρόπο που βολεύει τον καθένα.

   Θεωρητικά, κάθε software controller μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να λειτουργεί με το Traktor, αλλά πολλοί Djs πιστεύουν, πως το Native Instruments hardware έχει κάποια πλεονέκτηματα έναντι των controllers που λειτουργούν με διαφορετικά software, όπως για παράδειγμα την ακρίβεια του jog wheel που είναι πολύ σημαντικό για Djs που χρησιμοποιούν scratch ή δουλεύουν με βινύλια.

 

Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά Dj Controllers της Native Instruments είναι:

  • Traktor Kontrol D2: Το φορητό D2 controller ιδανικό για mobile Dj-ing.
  • Traktor Kontrol S2: Ενσωματώνει τα καλύτερα στοιχεία σε ένα διπλό deck, hands-on-scratch controller με ενσωματωμένη αναγνώριση iOS
  • Traktor Kontrol S4: Αυτό το controller αυξάνει τις επιλογές με το 4-deck control του. 
  • Traktor Kontrol S8Χτισμένο σε ένα αυτόνομο mixerformat, αυτό είναι το κορυφαίο controller της Native Instruments
  • Traktor Kontrol Z1: Στοχεύει στον Dj που ψάχνει για μια οικονομική και φορητή μονάδα που να τρέχει το Traktor Kontrol ενώ παράλληλα συνεργάζεται με iPhone ή iPad.
  • Traktor Kontrol Z2Native Instruments έχει τον club Dj στο μυαλό της προτείνοντάς του το Zcontroller
  • Traktor Kontrol X1: Έχει σχεδιαστεί σαν ένα add-on σε ήδη υπάρχοντα Traktor rigs.
  • Traktor Kontrol F1: Αφιερωμένο στο Remix Decks της Native Instruments, φέρνει αυτή την πανίσχυρη τεχνολογία στα χέρια σας.
  • Traktor Scratch A6: Στοχεύει στον Dj που επιθυμεί πρόσβαση σε ψηφιακά scratches και CD, με τέσσερα onboard decks, συν παραδοσιακό Dj εξοπλισμό όπως πικάπ και phono preamps
  • Traktor Dj: Στοχεύοντας στον μετακινούμενο Dj που αναζητά βασικές λειτουργίες χρησιμοποιώντας iOS εξοπλισμό, η Native Instruments προσφέρει την εφαρμογή Traktor Dj σαν download

 

 

Ableton Live:

 

   Το Ableton Live πρωτοεμφανίστηκε το 2001 και αποτελεί κάτι παραπάνω από ένα απλό DJ software. Πρόκειται για μία πλήρη DAW πλατφόρμα με εξαιρετικά εργαλεία που χρησιμεύουν στο χτίσιμο είτε απλών beats, είτε πλήρως ενορχηστρωμένων, πολύπλοκων arrangements. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για DJ’s που κατέχουν την παραγωγή groove αλλα επίσης ψάχνουν για μία συλλογή εργαλείων που μπορεί να καλύψει όλες τις συνθετικές τους ανάγκες.

   Το Arrangement View του Ableton Live είναι το περιβάλλον στο οποίο ουσιαστικά χτίζετε τις συνθέσεις σας και χρησιμοποιεί μια πιο παραδοσιακή προσέγγιση βασισμένη στο μέτρο και στο χρόνο για τη δημιουργία κομματιών και MIDI sequencing. Λειτουργεί σε συνεργασία με το Session View, ηχογραφώντας όλες τις αυτοσχεδιαστικές κινήσεις σας για μελλοντική επεξεργασία. Η αλληλεπίδραση μεταξύ του Session και του Arrangement, μειώνει τη νοητή γραμμή μεταξύ αυτοσχεδιασμού και σύνθεσης, οδηγώντας σε ένα πιο φυσικό και δημιουργικό workflow.

   Χάρη στο εξαιρετικό MIDI mapping support, το Ableton μπορεί να τρέξει σε ένα ευρύ φάσμα controllers και interfaces, καθώς και στον υπολογιστή σας. Κάποιες νέες τεχνικές στις επιφάνειες ελέγχου, όπως το Ableton Push Controller Instrument οδηγούν τα φιλικά προς το χρήστη χαρακτηριστικά του Live σε ένα ψηλότερο επίπεδο, με εξαιρετικό χειροκίνητο έλεγχο. Μπορείτε να παίξετε μελωδίες, ακόρντα και απλές νότες ενώ ταυτόχρονα χειρίζεστε τις λειτουργίες του mixer ή του drum machine, ενώ παίζετε live.

   Μια παρόμοια προσέγγιση χρησιμοποιεί η σειρά Launch pad controllers της Novation. Λειτουργούν συγχρονισμένα με το Session Mode του Live, ενώ τα Note, Device και User modes εισάγουν τον πειραματισμό χρησιμοποιώντας ήδη υπάρχοντες ήχους και εξοπλισμό. Τα pads τους είναι ευαίσθητα στην πίεση και στις δυναμικές και οι πολύχρωμοι χρωματισμοί τους την ώρα της λειτουργίας σας επιτρέπει να αλληλεπιδράτε με τη μουσική σας με ένα πιο φυσικό τρόπο.

 

 

Serato Dj:

 

   Το πλεονέκτημα του Serato Dj (προσοχή: αυτός ο σύνδεσμος οδηγεί έξω από το website μας) είναι ότι παρ’ότι δεν έχει τις δυνατότητες του Traktor και του Scratch για MIDI Mapping, είναι πολύ πιο εύκολη πλατφόρμα κατά την εκμάθηση. Πολλοί, επίσης, δίνουν επιπλέον πόντους στο Serato λόγω της φυσικής του αίσθησης, του παράγοντα ‘διασκέδασης’ και του υψηλά αλληλεπιδραστικού του interface. Κάποιοι Djs βρίσκουν τη δυνατότητα να δημιουργούν bitgrids (beat markers που βοηθάνε το software να "κλειδώσει" το tempo με ακρίβεια) ευκολότερα με το Serato.

   Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας είναι ο αριθμός των κατασκευαστών controllers/ interfaces που υποστηρίζουν το software Serato. Θα βρείτε controllers σε ένα μεγάλο εύρος τιμών από κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα στο Dj hardware με δυνατότητες από επίπεδο αρχάριου έως επαγγελματία.

   Η πρόθεση του Serato Dj είναι να σου δώσει ένα ολοκληρωμένο πακέτο που να καλύπτει κάθε ανάγκη μιας Dj performance. Χρωματιστές κυματομορφές που απεικονίζουν ρυθμίσεις EQ, σας παρέχουν έναν "οπτικό" τρόπο για να επαναδημιουργήσετε τους ήχους σας στη στιγμή. Τα workflows είναι οπτικά επίσης. Η εφαρμογή των εφέ, η πυροδότηση των samples και το χτίσιμο των beats ενισχύονται από τα Flip και DVS expansion packs. Το Flip σας δίνει δυνατότητα για πανίσχυρο beat editing και χτίσιμο λειτουργιών, ενώ το DVS προσφέρει την αίσθηση μίξης πραγματικών βινυλίων. Ένα MIDI panel χρησιμοποιείται για να αποσυμφορήσει τα mapping workflows.

   To Serato Dj τιμάει την κληρονομιά του Serato Scratch Live με τις πολλές λειτουργίες που έχει πάρει από αυτό το πρόγραμμα εξομοίωσης βινυλίου. Όταν το Serato αποφάσισε να ενσωματώσει τα χαρακτηριστικά του Scratch στην φρεσκοεπεκταμένη DJ/DVS πλατφόρμα, τα έκανε όλα συμβατά με προηγούμενες τεχνολογίες ώστε οι παλιές βιβλιοθήκες του Scratch, όπως και τα τραγούδια, να διαβάζονται αυτόματα. Είναι επίσης συμβατό με τη συλλογή σας από τα Serato control vinyl. Τo Serato Dj έρχεται μαζί με επαγγελματικά controllers.

   Το Serato Dj Intro προσφέρεται για δωρεάν κατέβασμα και περιλαμβάνει 4-deckmixing, syncing, looping και cueing. Έχει ένα sample player τεσσάρων υποδοχών στο οποίο μπορείτε να αποθηκεύσετε διάφορους ήχους. Είναι μια καλή εφαρμογή για τον αρχάριο Dj που μπορεί να τον βοηθήσει να κάνει τα πρώτα του βήματα, αλλά όσο οι ικανότητες σας αυξάνονται,  μάλλον θα θελήσετε να την αντικαταστήσετε με κάποιο πιο ισχυρό controller πιο πολλών δυνατοτήτων. Το Dj Intro έρχεται μαζί με controllers αρχικού επιπέδου. 

   Άλλη μία επιλογή είναι το ψηφιακό σύστημα βινυλίου (digital vinyl system – DVS) το οποίο χρησιμοποιεί software όπως το Serato Scratch Live. Αυτό το σύστημα σας επιτρέπει να αναπαράγετε ψηφιακά αρχεία από τον υπολογιστή σας χρησιμοποιώντας ειδικές εγγραφές στα πικάπ σας ή στο CD player, έτσι ώστε να συνδυάσετε την αίσθηση του βινυλίου με την δύναμη της ψηφιακής διαχείρισης αρχείων. Υπάρχουν επίσης διάφορα interfaces με μια μεγάλη γκάμα Ι/Ο επιλογών, ώστε να ταιριάζουν με τις ανάγκες συνδεσιμότητας σας.

 

 

Άλλα software και controllers:

 

   Μέχρι τώρα, έχουμε εξετάσει τις τρεις κυρίαρχες πλατφόρμες που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι Djs, όπως επίσης και controllers που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να λειτουργούν με αυτά. Παρ’όλα αυτά, υπάρχουν πολλά άλλα controllers που δε λειτουργούν με κάποιο συγκεκριμένο software και αυτό σημαίνει ότι μπορούν να ρυθμιστούν ώστε να λειτουργήσουν με σχεδόν κάθε πρόγραμμα που είναι χρήσιμο στους Dj. Τα περισσότερα έρχονται με παρόμοια templates όπως των δημοφιλών προγραμμάτων, πράγμα που κάνει το mapping στο controller πολύ πιο απλό.

 

 

Στο επόμενο άρθρο μας θα αναλύσουμε αν επιλέγουμε με βάση το Software που θα χρησιμοποιήσουμε ή το Dj Controller.

 

 

Κατηγορίες Προϊόντων