Βοηθοί Αγοράς

Τι διαφορά έχει μια Κλασική από μια Ακουστική Κιθάρα;

 

 

   Σίγουρα αποτελεί την πιο συχνή ερώτηση που συναντάμε όσοι εργαζόμαστε σε καταστήματα με είδη μουσικής! Κλασική ή Ακουστική κιθάρα; Τι διαφορά έχουν; Τι εννοείς κλασική ή ακουστική (;) το ίδιο δεν είναι; Η απάντηση είναι πως όχι. Για την ακρίβεια, κλασική και ακουστική κιθάρα απέχουν τόσο πολύ όσο τα drums από το πιάνο... Ένας ακουστικός κιθαρίστας δε σημαίνει ότι παίζει και κλασική κιθάρα και το αντίθετο. Διαφορετική κατασκευή, διαφορετικός τρόπος και στυλ παιξίματος και φυσικά διαφορετικός ήχος και ρεπερτόριο!

 

 

Κατασκευή και Τρόπος παιξίματος

 

   Όταν λέμε διαφορές στην κατασκευή δεν εννοούμε ότι χρησιμοποιούνται διαφορετικά είδη ξύλων ή άλλα υλικά αλλά ότι υπάρχει άλλη νοοτροπία δεσίματος/ καμαρώματος του οργάνου. Πρώτον και κύριον, η κλασική κιθάρα φέρει πλαστικές χορδές και κλειδιά ενώ η ακουστική ατσάλιν-ες/ α. Αυτό, εν πολλοίς, οδηγεί και στο ότι η κλασική κιθάρα παίζεται με τα δάκτυλα ενώ η ακουστική, συνήθως, με πένα. Από μόνο του αυτό μας δίνει να καταλάβουμε πόσο διαφορετικά μουσικά όργανα είναι αφού απαιτούνται διαφορετικές τεχνικές κυρίως στο χέρι που έρχεται σε επαφή με τις χορδές. Οι κλασικές κιθάρες έχουν μεγαλύτερο σκάφος και μεγαλύτερη ταστιέρα από την πλειοψηφία των ακουστικών. Άλλες κατασκευαστικές διαφορές είναι η ύπαρξη επιπλέον βέργας/ truss rod στο μπράτσο/ μανίκι της ακουστικής κιθάρας σε αντίθεση με την συντριπτική πλειοψηφία των κλασικών (δείτε εδώ ποια η χρησιμότητα της βέργας στα μουσικά όργανα). Τέλος, τα βαψίματα και φινιρίσματα στις κλασικές κιθάρες είναι πιο "λεπτά", αφού τα πιο έντονα "κόβουν" από τη φωνή του οργάνου, κάτι που δεν έχει την ίδια ακριβώς ανάγκη η ακουστική, λόγω των ατσάλινων χορδών της.

 

 

 

Ήχος και Ρεπερτόριο

 

   Ο ήχος τους, ή πιο σωστά το ηχόχρωμά τους, είναι τελείως διαφορετικό, πράγμα που δικαιολογείται μόνο και μόνο από τις διαφορετικές χορδές. Ποιητική αδεία θα μπορούσε να πει κανείς ότι η ακουστική κιθάρα διαθέτει πιο τσίγκινο και επιθετικό ήχο συγκριτικά με τον μαλακό και γλυκό της κλασικής. Αυτό οδηγεί, εν τέλει, στη διαφοροποίηση του ρεπερτορίου που εκτελούμε με κάθε τύπο κιθάρας. Η κλασική κιθάρα χρησιμοποιείται στην εκτέλεση κλασικού ρεπερτορίου (συνθέσεις κλασικής μουσικής) και συναντάται σε παλιά ελληνικά λαϊκά κομμάτια, ενώ η ακουστική κιθάρα στα μοντέρνα είδη (Jazz, Rock, Folk, Country, Rock'n'Roll, ελληνικό μοντέρνο ρεπερτόριο κλπ.).

 

   Θέλετε να διαβάσετε αναλυτικά τι ισχύει για την κάθε κιθάρα; Βρείτε όλες τις απαντήσεις στις απορίες σας στα άρθρα: Επιλέγοντας Ακουστική Κιθάρα και Επιλέγοντας Κλασική Κιθάρα !

 

 

Κατηγορίες Προϊόντων