Βοηθοί Αγοράς

Επιλέγοντας Κλασική Κιθάρα

 

 

   Η κλασική κιθάρα αποτελεί, χωρίς αμφιβολία, σταθερά το πιο δημοφιλές μουσικό όργανο, αφού εδώ και δεκαετίες οι περισσότεροι επιλέγουν αυτήν για να ξεκινήσουν τις μουσικές σπουδές τους. Η επιλογή του "σωστού" οργάνου, ωστόσο, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα, αφού υπάρχουν πολλές διαφοροποιήσεις αρχικά ηλικιακά, στα μεγέθη που κυκλοφορούν, αλλά και στα υλικά, κυρίως στα ξύλα των καπακιών, κατασκευής τους. Ακόμη, πρέπει να τονιστεί ότι, η κλασική κιθάρα παίζεται με τα δάκτυλα (νύχια) και απευθύνεται σε όσους θέλουν να κάνουν κλασικές σπουδές, αφού ενδείκνυται, κυρίως, για εκτέλεση κλασικού ρεπερτορίου.

 

Το μέγεθος

 

   Πριν προχωρήσουμε, πρέπει να διευκρινιστεί ότι το κανονικό μέγεθος της κιθάρας είναι το μέγεθος 4/4 ή ολόκληρο. Τα μικρότερα μεγέθη, ήρθαν για να λύσουν τα χέρια των μικρών μαθητών μας ηλικίας έως και 10 ετών, κατά κύριο λόγο. Πρέπει, βέβαια να λάβουμε υπόψιν μας ότι οι ηλικίες που ακολουθούν είναι ενδεικτικές και αναφέρονται σε παιδιά με κανονική ανάπτυξη. Υπάρχουν 3 βασικά μεγέθη που κατασκευάζεται η κλασική κιθάρα, εκτός του κανονικού οργάνου:

3/4 : Πρόκειται για την κιθάρα πιο κοντινού μεγέθους στο κανονικό και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας συνήθως άνω των 7 και έως 10 ετών.

1/2 : Πρόκειται για κιθάρα μισού μεγέθους συγκριτικά με το κανονικό και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας συνήθως άνω των 4 και έως 7 ετών.

1/4 : Πρόκειται για την πιο μικρού μεγέθους κιθάρα και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας συνήθως κάτω των 4 ετών.

 

 

 

Υλικά κατασκευής και τεχνοτροπίες

 

   Σε αυτόν τον τομέα (τα υλικά κατασκευής) υπάρχουν πολλά κοινά με τις ακουστικές κιθάρες. Όπως, αναφέρουμε και στο αντίστοιχο άρθρο μας για τις ακουστικές κιθάρες, τα ξύλα κατασκευής και ο τρόπος "δεσίματος" αυτών είναι κάποιοι λόγοι που ξεχωρίζουν ηχητικά τις κιθάρες και σε συνδυασμό με τα μηχανικά τους μέρη (κλειδιά χορδίσματος, nuts, saddles κλπ) καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητά τους, αλλά και την τιμή που προσφέρονται. Για παράδειγμα, μια κιθάρα με καπάκι(α) από Έλατο έχει δυνατό και φωτεινό ήχο, ενώ μια άλλη με καπάκι(α) από Μαόνι ή Κέδρο έχει μικρότερη ένταση αλλά πιο γλυκό ήχο.

   Ακόμη, κάτι που πρέπει να διευκρινιστεί είναι ότι η παραδοσιακή νοοτροπία/ τεχνοτροπία κατασκευής δεν περιλαμβάνει την τοποθέτηση βέργας/ truss rod στο εσωτερικό του μπράτσου/ μανικιού τους (ποια είναι η χρησιμότητα της βέργας;), σε αντίθεση με πιο μοντέρνες εκδοχές, από πιο νέες εταιρίες κατασκευής στο χώρο κυρίως, οι οποίες τοποθετούν. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να ακούγεται ασήμαντο, αλλά είναι πράγματα που επηρεάζουν το ηχητικό αποτέλεσμα όπως και το βάρος του οργάνου.

 

 

Ισώς η πιο συνηθισμένη ερώτηση που συναντάμε και απαντάμε στο επόμενο άρθρο μας είναι Τι διαφορά έχει μια Κλασική από μια Ακουστική κιθάρα;

 

 

 

Κατηγορίες Προϊόντων