Βοηθοί Αγοράς

Επιλέγοντας Ακουστική Κιθάρα

 

   Πριν επιλέξει κανείς την ακουστική κιθάρα που θα τον συντροφεύσει, πρέπει να κατασταλάξει στο είδος μουσικής που θέλει να αποδώσει. Η κάθε κιθάρα (πολλές φορές και οι εταιρίες κατασκευής τους) έχει/ έχουν συνδεθεί με πολύ συγκεκριμένα μουσικά ιδιώματα. Τα ξύλα κατασκευής και ο τρόπος "δεσίματος" αυτών είναι κάποιοι λόγοι που ξεχωρίζουν ηχητικά τις κιθάρες και σε συνδυασμό με τα μηχανικά τους μέρη (κλειδιά χορδίσματος, nuts και saddles, σφήνες κλπ) καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητά τους, αλλά και την τιμή που προσφέρονται (κάτι που ισχύει και για τις κλασικές κιθάρες όπως μπορείτε να διαβάσετε στο αντίστοιχο άρθρο μας). Για παράδειγμα, μια κιθάρα με καπάκι(α) από Έλατο έχει δυνατό και φωτεινό ήχο, ενώ μια άλλη με καπάκι(α) από Μαόνι έχει μικρότερη ένταση αλλά πιο γλυκό ήχο. Εκτός αυτού, οι ακουστικές κιθάρες χωρίζονται σε 3 γενικές υποκατηγορίες που έχουν αρκετές διαφορές μεταξύ τους, ανάλογα με τον τύπο τους και ονομάζονται Dreadnought, Jumbo και Travel(er).

 

 

Jumbo Ακουστικές Κιθάρες:

 

   Ο λόγος που ονομάζονται Jumbo είναι το ότι αναφερόμαστε στις ακουστικές κιθάρες που έχουν μεγάλο σκάφος (σώμα) και τις χρησιμοποιούμε περισσότερο για παίξιμο συγχορδιών (ακκόρντων). Αυτό συμβαίνει γιατί χαρακτηρίζονται από ογκώδη και βαθύ ήχο, που οδηγεί στη χαρακτηριστική γλυκιά χροιά τους και τις ακούμε σχεδόν σε όλα τα μουσικά ιδιώματα που υπάρχουν.

 

 

 

Travel Ακουστικές Κιθάρες:

 

   Ο λόγος που ονομάζονται Travel αυτές οι κιθάρες είναι ο ακριβώς αντίθετος από τις Jumbo. Πρόκειται για ακουστικές κιθάρες με πολύ μικρό μέγεθος (σχεδόν όσο η κλασική 3/4) και αρχικά χρησιμοποιούνταν ως το "εύκολο" όργανο από άποψη μεταφοράς. Τις χρησιμοποιούμε περισσότερο για να προσδώσουμε "ατάκα" στο παίξιμό μας και οδηγούν κυριώς στην απόδοση πολύ εντυπωσιακών αρπισμάτων. Τις συναντάμε κυρίως στα πιο παραδοσιακά αμερικάνικα μουσικά ιδιώματα, όπως η Folk κι η Country μουσική, αλλά "δένουν" ηχητικά και με τα δικά μας παραδοσιακά, όπως το ρεμπέτικο.

 

 

 

Dreadnought Ακουστικές Κιθάρες:

 

   Οι Dreadnought κιθάρες αποτελούν την πιο συνηθισμένη επιλογή των παικτών παγκοσμίως (2/3 μουσικούς που βλέπουμε να παίζουν ακουστική κιθάρα). Αυτές είναι οι κιθάρες με μεσαίου μεγέθους σκάφος και θεωρούνται ως η πιο ολοκληρωμένη επιλογή, αφού μπορούν να χρησιμοποιηθούν εξίσου για συγχορδίες και αρπίσματα. Τις ακούμε σε όλη τη δισκογραφία παγκοσμίως και η χροιά τους μπορεί να διαφέρει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με τα ξύλα που επιλέγει ο κατασκευαστής να χρησιμοποιήσει στα καπάκια της (βλ. την εισαγωγή).

 

 

Ισώς η πιο συνηθισμένη ερώτηση που συναντάμε και απαντάμε στο επόμενο άρθρο μας είναι Τι διαφορά έχει μια Κλασική από μια Ακουστική κιθάρα;

 

 

Κατηγορίες Προϊόντων