Βοηθοί Αγοράς

Ο πλανήτης Αξεσουάρ (μέρος 1ο)

 

 

   Μετά την αγορά του μουσικού σας οργάνου ένας νέος πλανήτης ανοίγεται μπροστά σας. Ο πλανήτης των αξεσουάρΘήκη και βαλίτσα, μετρονόμος και χορδιστήρι, υποπόδιο και αναλόγιο, βάση, ζώνη, πένες και καλώδιο αποτελούν τα απαραίτητα αξεσουάρ για τον κάθε μουσικό. Κάποια από αυτά είναι απαραίτητα σε σημείο που χωρίς αυτά να μην παίζει το μουσικό όργανο (π.χ. ηλεκτρική κιθάρα και καλώδιο), άλλα είναι απαραίτητα για τη σωστή στάση (π.χ. υποπόδιο) και άλλας μας λύνουν σε τέτοιο βαθμό τα χέρια που δε θα μπορούσαμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς αυτά (π.χ. θήκη μεταφοράς). Ας τα δούμε λοιπόν αναλυτικά:

 

 

Θήκη ή Βαλίτσα: Μια καλή θήκη ή βαλίτσα είναι απαραίτητη για τη μεταφορά του οργάνου μας. Είναι σημαντικό να έχει εξωτερική και εσωτερική επένδυση προκειμένου να μην επηρεάζεται από αλλαγές θερμοκρασίας ή υγρασία, να προστατεύει από τη βροχή όσο το δυνατόν καλύτερα, να διατηρεί σταθερό το όργανο, αλλά και να προφυλάσσει από τυχόν χτυπήματα.

 

Πένες: Οι πένες είναι πολύ σημαντικά αξεσουάρ αν και πολλοί τα υποτιμούν και δε δίνουν ιδιαίτερη βάση στην προσεκτική επιλογή τους. Οι πένες χωρίζονται σε μαλακές, μέτριες και σκληρές και παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στον τρόπο παιξίματος. Πέραν από τις σχεδιαστικές τους διαφορές, οι πένες έχουν διαφορετικά πάχη που δίνουν διαφορετικές χροιές στον ήχο μας. Για παράδειγμα, ένας κιθαρίστας που παίζει ακουστική κιθάρα θα πρέπει να επιλέξει μια πένα μεσαίου πάχους για να έχει ελαστικότητα όταν παίζει ακόρντα, ενώ ένας ηλεκτρικός κιθαρίστας που παίζει σόλο κιθάρα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει πιο παχιά πένα για να έχει ακρίβεια και ταχύτητα στο παίξιμό του. Στην επιλογή της κατάλληλης πένας παίζει πολύ μεγάλο ρόλο και το είδος μουσικής που θέλουμε να παίξουμε. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία από πένες έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να επιλέξει, να δοκιμάσει και να καταλήξει σε αυτή που του ταιριάζει.

 

Υποπόδιο και Αναλόγιο: Αυτά τα 2 αξεσουάρ ανήκουν στην ίδια κατηγορία καθώς είναι πολύ σημαντικά για τη διατήρηση της σωστής στάσης του σώματος κατά τη διάρκεια της μελέτης σε καθιστή θέση (διαβάστε σε αυτό το άρθρο τι μπορεί να προκαλέσει η λάθος θέση μελέτης), για αυτό το λόγο αποτελούν τα πρώτα αξεσουάρ που ζητά ο δάσκαλος από τους μαθητές. Το υποπόδιο τοποθετείται έτσι ώστε να σηκώνει ψηλότερα το αριστερό ή δεξί πόδι του παίκτη και το αναλόγιο για να στηρίζει τα βιβλία ή τις παρτιτούρες σε σημείο που να μη δημιουργούνται προβλήματα στη σπονδυλική στήλη του μουσικού.

 

Χορδιστήρι: Το χόρδισμα είναι μια διαδικασία των εγχόρδων οργάνων που πρέπει να γίνεται κάθε φορά πριν παίξουμε ή μελετήσουμε και κατά την οποία η κάθε χορδή χορδίζεται σε μια συγκεκριμένη νότα. Το χορδιστήρι κάνει τη δουλειά αυτή εύκολα και γρήγορα, βοηθώντας μας να κουρδίσουμε σωστά και με ακρίβεια, ανεβάζοντας, έτσι, ποιοτικά τη μελέτη μας. Υπάρχουν ηλεκτρονικά χορδιστήρια που λύνουν τα χέρια των αρχάριων και λειτουργούν είτε παλμικά είτε με μικρόφωνο, χορδιστήρια πεταλάκια για τα ηλεκτρικά όργανα καθώς και σφυρίχτρες ή διαπασών που απευθύνονται σε προχωρημένους χρήστες.

 

Μετρονόμος: Ο μετρονόμος πρόκειται για ένα μηχάνημα που "μετράει" το μέτρο βοηθώντας τον μαθητή να αποκτήσει πειθαρχία κατά τη διάρκεια της μελέτης του που θα οδηγήσει σε σωστή ρυθμική αγωγή. Θεωρείται καθολικά το πιο απαραίτητο και αναπόσπαστο αξεσουάρ μελέτης καθώς μουσικός χωρίς βάση στο ρυθμό απλά δεν υφίσταται. Υπάρχουν ηλεκτρονικοί μετρονόμοι καθώς και μηχανικοί που είναι κατάλληλοι για όργανα μεγάλης μουσικής έντασης όπως πιάνο και βιολί.

 

Βάση: Το μουσικό όργανο επιβάλλεται να έχει τη δική του θέση μέσα στο σπίτι για να αποφεύγονται αποτελεσματικά τα κτυπήματα. Αυτό συμβαίνει γιατί το μάτι συνηθίζει στην παρουσία του σε ένα συγκεκριμένο σημείο με αποτέλεσμα να το αντιμετωπίζει σαν έπιπλο και να το προσέχει. Οι ειδικές βάσεις στήριξης προτείνονται ακριβώς για αυτό το σκοπό. Υπάρχουν βάσεις πατώματος (με λαιμό ή απλές), καθώς και βάσεις τοίχου. Οι βάσεις πατώματος διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο του οργάνου.

 

Ζώνη: Η ζώνη μας βοηθάει να παίζουμε σε όρθια θέση, στηρίζοντας το όργανο γύρω από το λαιμό μας. Είναι συνήθως απαραίτητη στην ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα καθώς είναι κοινά αποδεκτό ότι η σωστή μελέτη γίνεται σε όρθια στάση.

 

Καλώδιο οργάνου: Το καλώδιο είναι το απαραίτητο αξεσουάρ αν θέλουμε να βγάλουμε ήχο από ενισχυτή. Χωρίς αυτό δεν πρόκειται να "ακούσουμε" ποτέ μια ηλεκτρική κιθάρα, ένα ηλεκτρικό μπάσο και όλα τα silent έγχορδα, όπως επίσης, η ηλεκτροακουστική ή ηλεκτροκλασική κιθάρα, το ηλεκτροακουστικό μπάσο, βιολί, μπουζούκι, ούτι, κανονάκι κλπ. δε θα μπορούν να παίξουν μέσω ενισχυτή! Καλό είναι να είναι θωρακισμένο ώστε να έχουμε καλή ποιότητα ήχου αποφεύγοντας τις ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές, ενώ τα καλύτερης ποιότητας καλώδια παρέχουν και προστασία από τις κακουχίες στην άκρη των βυσμάτων, επιλογή on - off switches και άλλα. Αν χρησιμοποιηθεί για ηχογράφηση επιβάλλεται να είναι όσο το δυνατόν καλύτερης ποιότητας θωράκισης. Από εκεί και πέρα υπάρχουν καλώδια για όλα τα γούστα και τις ανάγκες, όπως σπιράλ, με γωνιακό ή ίσιο jack και πολλά άλλα.

 

Διαβάστε εδώ το 2ο μέρος με τα πολύ χρήσιμα αξεσουάρ που ακολουθούν μετά αυτά!

 

 

Θέλετε να δείτε προτεινόμενα πακέτα λύσεων που θα βρείτε μόνο στο Zaranikas eStore; Δείτε τις Έξυπνες Λύσεις μας!

 

 

Κατηγορίες Προϊόντων