Βοηθοί Αγοράς

Αρμόνιο: Υποκατάστατο του Πιάνου ή όχι; Αρμόνιο VS Πιάνο Zaranikas eStore

 

 

   Η πρώτη σκέψη που κάνουν όσοι μπαίνουν στη συγκεκριμένη κατηγορία οργάνων είναι ότι το Πιάνο είναι ένα πολύ ακριβό όργανο, κάτι που προφανώς και ισχύει στο ακέραιο. Αυτό οδηγεί στο να ψάχνουν "υποκατάστατά" του στα οποία ο αρχάριος μαθητής θα μπορέσει να κάνει τα πρώτα του βήματα, καταλήγοντας στη συντριπτική πλειοψηφία στην επιλογή ενός Αρμονίου αφού αποτελεί την πιο οικονομική λύση. Σε τι διαφέρει όμως ένα Κλασικό ή Ηλεκτρικό Πιάνο από ένα Αρμόνιο; Και τι είναι τα Stage Pianos που εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια; Συνηθισμένες απορίες για τους περισσότερους που κάνουν το βήμα στην κατηγορία των πληκτροφόρων οργάνων και θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε αυτό εδώ το άρθρο. Πριν προχωρήσουμε περαιτέρω στην ανάλυση, όμως, θα πρέπει να αναφέρουμε το καθαρά μουσικό του θέματος το οποίο είναι ότι τόσο οι διάφοροι τύποι Πιάνων όσο και Αρμονίων διαθέτουν τις ίδιες νότες και με την ίδια σειρά αν και τα Αρμόνια έχουν λιγότερες.

 

 

 

 

   Το Κλασικό Όρθιο Πιάνο είναι το πρώτο που θα αναλυθεί, αφού αυτό είναι το "αυθεντικό" όργανο άρα και το σημείο ενδιαφέροντος στο οποίο όλοι θέλουν να φτάσουν. Προχωρώντας, λοιπόν, στις λειτουργίες και τα χαρακτηριστικά που έχει ένα Πιάνο κι εκτός του ότι αποδίδει τον πραγματικό ήχο, πρέπει να αναφερθεί ότι διαθέτει πλήρη έκταση (88 πλήκτρα ή αλλιώς 7 οκτάβες και 3 νότες χαμηλότερες από το χαμηλό Ντο/ C), βαρυκεντρισμένα πλήκτρα (πλήκτρα που έχουν βάρος και συνήθως ξύλινης κατασκευής), με ευαισθησία στην ένταση της πίεσης που τους ασκείται. Συν τοις άλλοις, διαθέτει 3 πεντάλ, έχει τη μεγαλύτερη εγγύηση (συνήθως 15 έτη) και κλασικό σχεδιασμό, αφού εκτός όλων των άλλων δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι πρόκειται για κάτι που θα υπάρχει μέσα στο σαλόνι σας μόνιμα! Επίσης, τα τελευταία χρόνια η ίσως μεγαλύτερη εταιρία του κλάδου (Yamaha) έχει πετύχει με τα Ανακατασκευασμένα (Reconditioned) Πιάνα της να μειώσει αισθητά το κόστος απόκτησης ενός. Τέλος, ως ίσως το μόνο αρνητικό, που όμως προσδίδει και ομορφιά στο όργανο, θεωρείται η ανάγκη του για χόρδισμα (ανά 2ετία συνήθως) και η μεγαλύτερη προσοχή στη συντήρησή του, συγκριτικά με τα υπόλοιπα.

 

 

 

   Το Ηλεκτρικό Πιάνο (ή Ψηφιακό) πρέπει να είναι η αμέσως επόμενη επιλογή, με βάση την ορθότητα της εκμάθησης, αφού διατηρεί τα σημαντικά χαρακτηριστικά του Κλασικού (αριθμός, ευαισθησία και βάρος πλήκτρων και όλα τα πεντάλ), με την κύρια διαφορά να συνίσταται στην απόδοση της χροιάς του κλασικού πιάνου, η οποία στα οικονομικά μοντέλα δεν είναι το ίδιο ακριβής και στο ότι διαθέτει μοντέρνο σχεδιασμό. Τέλος, η εγγύηση που δίνεται από τις εταιρίες είναι 2 έτη εκτός συγκεκριμένων μοντέλων που αγγίζουν την 5ετία. Από την άλλη πλευρά, έχει δυνατότητες για περισσότερους ήχους, καθώς προσομοιώνει έγχορδα και άλλα μουσικά όργανα (αναλόγως το μοντέλο), συνδέεται σε PC διευκολύνοντας έτσι την ηχογράφηση μουσικής και είναι πιο εύκολα μετακινήσιμο (χωρίς να είναι στην πράξη φορητό) συγκριτικά με το Κλασικό.

 

 

 

   Το Stage Πιάνο έχει ακόμη λιγότερες δυνατότητες από το ηλεκτρικό πιάνο, καθώς διαθέτει (συνήθως) ημί-βαρυκεντρισμένα και χαμηλότερης ποιότητας πλήκτρα, η κατασκευή του είναι πλαστική με 2 έτη εγγύηση, και διαθέτει μόλις 1 πεντάλ. Επίσης, στην τιμή του δε συμπεριλαμβάνεται η βάση του. Στα πλεονεκτήματά του, ωστόσο, συγκαταλέγεται η φορητότητά του και η πιο προσιτή τιμή του. Στην πράξη τα Stage Pianos (σε ελεύθερη μετάφραση Πιάνο Σκηνής) ήρθαν για να λύσουν τα χέρια των επαγγελματιών του είδους, που χρειάζονται ένα μουσικό όργανο να μεταφέρεται σχετικά εύκολα σε καθημερινή βάση, όπως για παράδειγμα σε μουσικές σκηνές (όπως υποδηλώνει και το όνομά τους). Παρ' όλα αυτά δεν παύουν να αποτελούν μια καλύτερη λύση από το Αρμόνιο...

 

 

 

   Το Αρμόνιο, περί ου ο λόγος, αποτελεί σίγουρα τη λιγότερο "κατάλληλη" επιλογή για όποιον θέλει να μάθει Πιάνο, αλλά και την πιο οικονομικά προσιτή, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω. Οι λόγοι που το καταστούν ελλειπές (πάντα σε σύγκριση με το κανονικό όργανο) είναι πρώτα απ' όλα πως διαθέτει μικρότερη έκταση (61 πλήκτρα ή 5 οκτάβες), και δεύτερον, μη βαρυκεντρισμένα πλήκτρα, ενώ τα οικονομικά μοντέλα των περισσότερων εταιριών διαθέτουν πλήκτρα χωρίς ευαισθησία έντασης (touch response/ sensitivity). Ακόμη, δεν συμπεριλαμβάνεται πεντάλ στην τιμή του (δέχεται 1 πεντάλ ομοίως με τα Stage), είναι πλαστικής κατασκευής με 2 έτη εγγύηση και στην τιμή του δε συμπεριλαμβάνεται ούτε η βάση (πάλι ομοίως με τα Stage). Στα πλεονεκτήματα του Αρμονίου συγκαταλέγονται η φορητότητά του, η δυνατότητα αναπαραγωγής ρυθμών ενσωματωμένων στη μητρική μνήμη ή/ και επιπρόσθετων, όπως και η δυνατότητά του να "μιμηθεί" τη χροιά πάρα πολλών μουσικών οργάνων.

 

 

 

   Τέλος, αναφορά πρέπει να γίνει και σε άλλα πληκτροφόρα όργανα όπως τo Midi Keyboard αφού αποτελεί μουσικό όργανο που οπτικά μοιάζει με το Αρμόνιο, με συνέπεια πολλοί να το μπερδεύουν με αυτό. Στην πράξη, όμως, είναι ένας σταθμός παραγωγής μουσικής που για να παράγει ήχο πρέπει να συνδεθεί σε Η/Υ, δε διαθέτει ενσωματωμένα ηχεία και χρησιμοποιείται κυρίως στα Studios μουσικής. Περισσότερα για τα Midi Keyboards μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο μας Ο πονοκέφαλος Midi Keyboard που είναι αφιερωμένο σε αυτά. Ομοίως, και το Synthesizer, μοιάζει οπτικά με το Αρμόνιο, αλλά αποτελεί εντελώς διαφορετικής φιλοσοφίας όργανο, που ούτως ή άλλως οικονομικά πλησιάζει το Ηλεκτρικό Πιάνο, οπότε ένας αρχάριος χρήστης δεν έχει λόγο να ασχοληθεί καθόλου με αυτήν την περίπτωση.

 

 

 

Κατηγορίες Προϊόντων